Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Το συνέδριο του Βερολίνου(1878) και η δημιουργία των βαλκανικών κρατών.



Το συνέδριο του Βερολίνου αποκύημα της συνθήκης του Αγίου Στέφανου,ήρθε να ρύθμιση την δημιουργία των βαλκανικών κρατών και τον εθνικών διεκδικήσεων των βαλκανικών εθνών εντασσόμενο στο κλίμα του ανατολικού ζητήματος που κυριαρχούσε στην διπλωματία και της στρατηγικές επιδιώξεις των μεγάλων δυνάμεων.

Η συνθήκη του Αγίου Στέφανου(3 Μαρτίου 1878)

Ο χάρτης των Βαλκανίων μέτα την Συνθήκη του Αγιου Στεφάνου.
Η συνθήκη που υπογράφτηκε μεταξύ των Ρώσων και τον Οθωμανών στον άγιο Στέφανο ένα προάστιο της Κων/πολης,ήταν αποτέλεσμα της ρωσο-τουρκικής σύρραξης το προηγούμενο έτος που έφερε τον ρωσικό στρατό στης πύλες της κων/πολη.
Προέβλεπε την δημιουργία της ''μεγαλης'' Βουλγαρίας που θα περιελάμβανε τα οροπέδια του βόρειος του Αίμου μέχρι του Δούναβη,την ανατολική Θράκη πλην της Ανδριανουπολης και όλη την Μακεδονία πλην χωρίς την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική.
Η Σερβία,το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία θα ανακηρύσσονταν ανεξάρτητες και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα αποκτούσε αυτοδιοίκηση παρόμοια με αυτήν που εχει παραχωρηθεί στην Κρήτη το 1868.
Η συνθήκη αυτή φυσικά εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Ρωσίας που με την δημιουργία μια μεγάλης εδαφικά Βουλγαρίας η όποια θα ήταν υπό τον άμεσο έλεγχο της θα αποκτούσε την πολυπόθητη έξοδο στην Μεσόγειο θάλασσα.

Η αντίδραση τον μεγάλων δυνάμεων και το συνέδριο του Βερολίνου(13 Ιουλίου 1878)

Η αντίδραση των μεγάλων δυνάμεων στον ευρωπαϊκό χώρο της εποχής ήταν αμεση,κατα που είχε πρόβλεψη και η τσαρική Ρωσία ώστε να υπογράψει ως προκαταρκτική την συνθήκη του Άγιου Στέφανου.

Η βρετανική αυτοκρατορία δεν ήθελε για κανένα λόγο η Ρωσία να έχει έξοδο στην θαλασσα,η αυστρο-ουγγαρια θα θίγονταν τα συμφέροντα της στην Βοσνία και φυσικά η Σερβία πού επί της ουσία ήταν σαν ανεξάρτητο κράτος από το 1830 δεν ήθελε μια ισχυρή Βουλγαρία διπλά της  και η Ελλάδα στα πλαίσια του αλυτρωτισμού την παραχώρηση διεκδικούμενων από αυτήν εδαφών.

Μετά το πρωτόκολλο του Λονδίνου στης 30 Μάιο 1878 οπού η Ρωσία δεχόταν την αναθεώρηση της συνθηκης,και με πρωτοβουλία του καγκελαρίου της γερμανικής αυτοκρατορίας Οττο φον Μπισμαρκ,συγκαλεστικε συνέδριο στο Βερολίνο 6 Ιουνίου του 1878.

Οι διαβουλεύσεις διάρκεσαν έως της 13 Ιουλίου 1878,με την μη συμμέτοχη τον ενδιαφερομένων μερών δηλαδή των βαλκανικών κρατών

Οι αντιπροσωπείες τον βαλκανικών κρατών συνήθως δεν γινόταν δέκτες και όταν καταφέραν κάποιες στιγμές να περάσει κάποιο αίτημα τους στης αίθουσες αυτό δεν ακουγόταν.

Η συνθήκη προέβλεπε την σμίκρυνση της Βουλγαριας,απο βορεια του Αίμου έως τον Δουναβη,να ειναι αυτονομη και υπό την επικυριαρχία του σουλτανου. Ιδρυεται η ανατολική ρωμυλια,ημιαυτονομη με χριστιανό διοικητή τον οποίο θα τον διόριζε ο σουλτάνος και η Μακεδονία θα παρέμενε στην οθωμανική αυτοκρατορία με την υποχρέωση από την Υψηλή πύλη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Τα αποτελέσματα.

Ο χάρτης των Βαλκανίων μετά το συνέδριο του Βερολίνου.
Με την συνθήκη του Άγιου Στέφανου δημιουργείται ο βουλγαρικός αλυτρωτισμος.Μετα την συνθήκη του Βερολίνου θα ξεσπάσει το μακεδόνικο ζητημα.Η αυτονομηση της ανατολικής Ρωμυλίας και το ιδιόρρυθμο για την εποχή του οργανικού νομού που στηριζόταν η διοίκηση της θα επιταχύνει την προσάρτηση της από την Βουλγαρία λίγα χρόνια μετά το 1885.

Η συνθήκη του Βερολίνου έβαλε της βάσεις του έντονου ανταγωνισμού ανάμεσα στους βαλκανικούς λαούς στης επόμενες δεκαετίες αμέσως μετά από αυτήν και μέχρι το τέλος του Α' παγκόσμιου πολέμου οπού θα διαμορφωθεί ο χάρτης τον βαλκανιων.Οι έριδες και η εδαφικές διεκδικήσεις μεταξύ των λαών της χερσονήσου του Αίμου θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη του 20ού αι. και την διαλύση της Γιουγκοσλαβίας και συνεχίζοντα
ακόμα και μέχρι της ήμερες μας.

Πηγές: 1.Gladstone, William Ewart (1916). "The Treaty of Berlin, July 30th, 1878". Gladstone's Speeches, Descriptive Index and Bibliography by Arthur Tilney Bassett with a Preface by Viscount Bryce, O.M. and Introduction to the Selected Speeches by Herbert Paul. London: Methuen & Co. pp. 505–52.

2.ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ (1354-1918)
ΣΦΕΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το επεισόδιο "Πατσίφικο"

Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους έως της μέρες δεν είναι λίγες οι φορές όπου "μεγάλες" δυνάμεις επεμβαίνουν είτε για κάποια ε...